Miljöfirman
Om Miljöfirman     Tjänster     Projekt och referenser     Kunder     Samarbetspartners     Kontakt
 
Projekt, företagsreferenser, ett urval




Miljöundersökning av mark, materialinventering av byggnad och sanering av mark inför uppförande av ny skola, Malmö, 2020-2021.
Inom området har det varit skola ovan utfyllnadsmassor. Skolan materialinventerades och revs. All fyllnadsjord ca 49 000 ton grävdes ur i sanering och ersattes med nya återfyllnadsmassor. I saneringen av marken uttogs 510 jordprover i miljökontrollen.



Undersökning i flera omgångar av mark inför uppförande av nya bostäder, Malmö, 2020-2023.
Inom området har det funnits industri för tillverkning av klorerade kolväten. Byggnader na som revs för många år sedan, sedan var det en ödemark under många år. Marken har delvis sanerats.



Miljöundersökning av parkeringsplats ovan uppfylld mark som skall exploateras med bostäder, Lund, 2022.
Inom området har det främst varit parkeringsplats. Provtagning utfördes i rutnät där prover analyserades i 0,5 m-intervall och en sanering skall nu utföras.



Miljöundersökning av pågående skrotverksamhet i Hästveda, Hässleholm, 2017.
Inom området har det bedrivits skrotverksamhet under många år. Miljöförvaltningen ställde detaljerade krav på att en relativt stor utredning avseende föroreningar i jord och grundvatten skulle utföras. Provtagning utfördes i 20 punkter där 40 jordprover och 10 grundvattenprover uttogs för analys avseende metaller, oljekolväten och PAH. Föroreningar av koppar, bly, zink och oljekolväten påvisades.



Miljöundersökning och miljökontroll vid sanering inom Sjölunda reningsverk i Malmö, E-on, 2016-2017.
En översiktlig markundersökning utfördes då avfall noterades. En kompletterande undersökning utfördes för att klargöra förorenings-
situationen. Större delen av föroreningen skulle lämnas kvar under planerad byggnad, vilket miljöförvaltningen godkände. Därför utfördes pålning för byggnaden innan saneringen påbörjades. Vid saneringens första dag misstänktes att cyanid fanns bland avfallet, vilket expressanalyserna påvisade. Nya krav ställdes av Miljö-förvaltningen på att all cyanid inom exploateringsområdet skulle saneras. Arbetsmiljöplan togs fram för hur saneringsarbetet med cyanidförorenad jord skulle utföras på ett säkert sätt, utan risk för de som arbetade i projektet och i omkringliggande byggnader utanför saneringsområdet. Gasvarnare användes av arbetare och fanns även uppsatta inom entreprenadområdet. Allt avfall med innehåll av cyanid grävdes ur och omhändertogs som specialavfall hos Sysav. Schaktningen försvårades av att det fanns ca 40 slagna pålar inom saneringsområdet. Provtagning av jord och grundvatten utfördes löpande. Inom området uppfördes sedan ett kraftverk som utvinner värmen ur avloppsvattnet.



Miljöundersökning och miljökontroll vid sanering inom fd lokstallsområde i Malmö, Boklok, 2014-2016.
Inom området har det funnits lokstallar, verkstäder med gjuteri, oljor och kreosot har hanterats och det har funnits uppställning av järnvägsvagnar, diverse upplag samt ett eget vattentorn.Inom området har det varit verksamhet i över 100 år. En detaljerad kompletterande miljöteknisk markundersökning i 33 punkter utfördes med uttag av 92 prover för analys på laboratorium. Där efter sammanställdes resultat från denna undersökning och tidigare konsulters resultat i en saneringsplan. Vid miljökontrollen uttogs totalt 217 prover. Inom ett mindre område med några skyddsvärda träd utfördes sugsanering av jorden kring rötterna utan att skada trädets rötter. Inom området uppfördes sedan flera kedjehus.



Miljöteknisk markundersökning inom fd handelsträdgård i Ekeby, 2015.
Inom fastigheten har det funnits en handelsträdgård som var i drift 1930-1999. Verksamheten bestod av flera växthus samt byggnader med pannrum, packrum och kontor. Resultaten från utförd undersökning tyder på föroreningar av flera sorters bekämpningsmedel (DDT, endosulfan, carbendazim, dicofol och pentakloranalin). Men föroreningar påvisades även av metaller, oljekolväten och asbest. Metaller fanns ställvis i fyllnadsjorden. Förorening av oljekolväten härstammar troligen från pannrummet med tillhörande cistern för eldningsolja. Asbest är från fönsterkitt och takpannor av eternit.



Miljökontroll vid rivning av gamla cementfabriken i Klagshamn, Malmö, 2014.
Miljöundersökning av byggnadsmaterial i 14 byggnader. Byggnaderna revs och den förorenade betongen omhändertogs av godkänd mottagare, övrig betong användes som återfyllnadsmassor vid den kommande saneringen av den förorenade marken.



Granskning av upprättade handlingar för upphandling av
saneringsentreprenad för Högsby-Brukshuls Glasbruk, 2014.

Granskning av tekniska beskrivningen inklusive bilagor och
ritningar. Inom området har det funnits ett glasbruk och rester av glas samt övrigt avfall har sedan fyllts ut med i marken.



Miljökontroll vid sanering inför förberedelse av nytt
industriområde i Svedala, 2013.
Inom området noterades flera okända deponier som sanerades. Prover uttogs av jord, avfall och vatten i schakterna för att säkerställa att saneringen utfördes på rätt vis utan risker för människor eller miljö.


Environmental Due Dilligence av fastighet i södra Polen, 2011. Inom fastigheten hade ett statligt ägt polskt bolag tillverkat stridsmaterial. Inom nu undersökt fastighet fanns det skjutvallar för test av vapen och skott. Rapporten var sedan ett underlag för kundens diskussion om kostnaden för fastigheten.



 




Materialinventering av fd brandstation i Trelleborg, 2023.
Flera befintliga byggnader tillhörande brandstation har undersökts avseende PFAS, metaller, oljekolväten och PAH samt övriga byggnadsmaterialsspecifika ämnen. Byggnaderna skall sedan rivas och marken där under saneras.



Materialinventering av samtliga byggnader på Basareholmen i Karlskrona skärgård, 2022-2023.
På ön har ammunition tillverkats från 1700-talet fram till 1970-talet. På ön finns ca 20 byggnader där prover uttags i en materialinventering och för att avgöra om föroreningar till följd av verksamheten har påverkats byggnaderna.



Materialinventering i en av Malmö hamns äldsta godsmagasin, Magasin M1, 2022-2023.
Byggnaden uppfördes på 1920-talet med en byggnadsyta 4400 m2 i tre plan med källare. I byggnaden har det varit lager som stått tom de senaste åren, nu pågår en totalrenovering för att ta hand om denna juvel för att kunna etablera nya verksamheter i byggnaden.




Sanering av mark inför uppförande av nya bostäder, Malmö, 2020-2021.
Inom området har det funnits industribyggnader som revs för många år sedan, sedan var det en ödemark under många år. All förorenad fyllning grävdes ur i sanering och ersattes med nya återfyllnadsmassor.




Materialinventering av byggnader inom fd sockerbruksområdet i Hököpinge, Vellinge, 2017.

Två befintliga byggnader som bevarats har inventerats avseende miljöskadliga byggnadsmaterial inför renovering respektive rivning. En byggnad kallad betladan uppfördes kring år 1900 och är kulturminnesmärkt och skall bevaras. Då byggnaden är i dåligt skick skall den renoveras. Den andra byggnaden kallas för tornet och är en del av den gamla fabriksbyggnaden som uppfördes i slutet av 1800-talet. Denna byggnad är rester från fabriks-byggnaden som inte revs då övriga fabriksbyggnader revs år 2011. I tornet finns renoverande kontorslokaler som inte använts på länge samt en tidigare lokal för en mataffär. Men det finns även lokaler som varit orörda sedan sockerbrukstiden. Inför renovering respektive rivning utfördes en detaljerad materialinventering av byggnadsmaterial, totalt 34 materialprover uttogs för analys avseende asbest, metaller, oljekolväten, PAH och/eller klorparaffiner.



Miljöteknisk markundersökning inom fd kemtvätt i Hörby, 2017.

Inom fastigheten har det funnits en kemtvätt under tiden 1966-2009. Fastigheten som nu består av bostäder och lokaler för verksamheter ligger i centrala Hörby. Länsstyrelsen klassade fastigheten som riskklass 2 (stor risk). En miljöteknisk mark-undersökning utfördes i 8 punkter där jordprover uttogs på flera djup. Grundvattenprov uttogs från samtliga punkter. Inom området påvisades klorerade kolväten i relativt höga halter i direkt anslutning till fd kemtvätt. Halterna avtog sedan med avståndet till kemtvätten. För att visualisera föroreningen utfördes modelleringar som visar den tolkade utbredningen av föroreningen i plan och djup.



Miljöundersökning och miljökontroll vid sanering inom kv Nyhamn i Landskrona, Paulssons Fastigheter, 2015-2017.

Området utgörs av uppfyllnad ovan tidigare havsbotten. Inom området har det funnits kajer på annat sätt än den nuvarande utformningen. Därmed fanns det fyllnadsjord som härstammade från olika tidsepoker. På senare tid har det inom området funnits en färjeterminal för båttrafik till Köpenhamn och Ven. Därefter har ytorna använts som parkeringsplats under flera år. Inom området utfördes en markundersökning för planerad bebyggelse med källare. Provtagning utfördes även av sediment i hamnbassängen eftersom kajen skulle renoveras. En sanering av all förorenad fyllnadsjord utfördes. Inom området uppfördes sedan ett hotell med garage i källaren.



Miljöundersökning och miljökontroll vid sanering inom område för Tyringe Multiarena, Hässleholm, 2015-2016.

Vid miljöundersökningen påvisades misstänkt fyllning på ca 2 m djup under silt som ej såg ut som fyllning. Vid den följande saneringen blev föroreningssituationen tydligare. På 1800-talet har det funnits en större gård inom området. Sedan användes området som den lokala tippen och diverse avfall dumpades. Över detta påfördes sedan ca 2 m homogen silt. Vid saneringen togs allt avfall bort samt alla grundrester från gårdsbyggnaderna. Grundvatten som rann in i de stora schakterna pumpades till mobila reningsverk. Totalt 5800 ton förorenade massor grävdes ur och 140 prover uttogs för att säkerställa att all förorenad jord grävts bort. Inom området uppfördes sedan en mulltiarena.



Miljöteknisk markundersökning av gips och grundvatten på Gipsön utanför Landskrona, Yara, 2011, 2012 och 2016.
För att avgöra miljöstatusen på Gipsön utanför Landskrona uttogs prover av gips och grundvatten inom 11 platser. Totalt uttogs
ca 100 kg gips för analys samt ca 30 liter grundvatten.

Miljökontroll vid sanering av f.d. industrifastighet i Limhamn,
HSB Malmö, 2011-2014.

Inför köp av fastighet utfördes överslagsberäkningar för sanering av fd industrifastighet som HSB önskar bebygga med bostäder. Framtagande av förfrågningsunderlag och utvärdering av anbud för genomförande av sanering. Miljökontroll av sanering.


Miljöteknisk markundersökning av fd Kemtvätt i Trelleborg.
Privat fastighetsägare, 2011.

P
rovtagning av jord och grundvatten med vialer samt porluftprov från jorden för att avgöra föroreningsstatus av fastighet där det tidigare funnits en kemtvätt. Provtagning av jord utfördes ner till fast botten av kalkberg. Inga betydande halter noterades i jord, grundvatten eller porluft. Det relativt täta jorden av lermorän har troligen hindrat kemtvättsvätskorna PCE med nedbrytningsprodukter att spridas nedåt.


Miljöteknisk markundersökning och geoteknisk undersökning inom
kv Lilla Habo 3:9, Lomma, Lomma kommun, 2011.

Tidigare deponi avgränsades inledningsvis med georadar (geofysik). Därefter utfördes en översiktlig geoteknisk och miljögeoteknisk undersökning som projekteringsunderlag inför planerad exploatering.





 
Copyright © Miljöfirman Konsult Sverige AB. All rights reserved.